Oběd v nouzi pro potřebné

Praha / Sbírku organizuje Zachraň jídlo, z.s. zc.oldijnarhcaz@ofni

0 %

Oběd v nouzi pro potřebné

Vybráno 223 323 Kč z 210 000 Kč
Zbývá -431 dnů
106 % z původního cíle
Sbírka byla ukončena 01. října 2021

Sbírce pomůžete i sdílením

Pro seniory, rodiče samoživitele a další lidi v nouzi není teplé a výživově hodnotné jídlo samozřejmostí. Přitom v každé komerční jídelně zbyde denně až 25 kg nevydaných pokrmů, které se vyhodí. Chceme, aby se vařené jídlo dostalo k těm, kdo ho skutečně potřebují.

Co se vyrobí a uvaří, to se má hlavně sníst. Je nesmysl vyhazovat kvalitní jídlo, když by ho mohli využít lidé v nouzi.

Komu darované jídlo pomůže?

Zhruba pětina obyvatel České republiky má problém vyjít s financemi. Nejhůře jsou na tom podle statistik samoživitelky s dětmi a ženy starší 65 let, které žijí samy. Jen pro představu, v České republice má starobní penzi nižší než 8 000 korun skoro 60 000 lidí. Hranice příjmové chudoby pro člověka, který žije sám, je přitom 13 640 korun měsíčně. Potravinovou pomoc využívají také lidé bez domova, kterých je v ČR 24 000. Darované jídlo tak může pomoct desítkám tisíc lidí. Navíc, potřeba potravinové pomoci v České republice stále stoupá, jen v roce 2020 se zvýšila o 60 %. 

Jak využijeme váš příspěvek?

Na podzim vyzkoušíme pilotní projekt na převoz zbylých hotových pokrmů z jídelen do charitativních organizací. Jedná se o obědy, které se nevydaly zákazníkům a jsou stále v pořádku.

Co k tomu potřebujeme zajistit?

Díky poznatkům z pilotního projektu sepíšeme jasný návod, jak hotové jídlo z gastro podniků správně převážet do charitativních organizací.

Vytvoříme manuál, který půjde využít kdekoliv v republice. Distribuce vařeného jídla už funguje v Itálii, Portugalsku nebo Francii. Chceme, aby to bylo běžné i u nás.

Kdo za projektem stojí?

Věděli jste, že se na světě vyhodí třetina všeho jídla? Jsme organizace Zachraň jídlo a rozhodli jsme se to změnit. Od roku 2013 usilujeme o snížení množství vyhozených potravin v České republice.

Máme za sebou řadu úspěchů. Zachránili jsme desítky tun "křivé" zeleniny z polí a dostali ji do obchodů, napomohli jsme také změně legislativy – supermarkety mají od roku 2018 povinnost darovat neprodané jídlo potravinovým bankám. Teď jsou na řadě hotová jídla z jídelen – přispějte na Oběd v nouzi, ať se sníží plýtvání, a navíc se pomůže potřebným.

Moc vám děkujeme za podporu!

06. 10. 2021

Podařilo se! Společně s vaší pomocí teď budeme moci nadále pracovat na tom, aby v České republice fungoval systém darování nevydaných obědu z jídelen charitám. Lidé v nouzi tak budou mít přísun k teplému jídlu, které si často nemohou dovolit i několik dní. Levné polévky z pytlíku tak vystřídá kvalitní strava, která by jinak skončila v popelnici.

Nyní se pustíme do práce. Spolu s odborníky budeme testovat, jaká podoba převozu jídel z kantýn k lidem v nouzi je nejvhodnější, a to logisticky i z hlediska zdravotní nezávadnosti. Vyzkoušíme různé scénáře převozu a provedeme mikrobiologické zkoušky.⁠

Až tohle všechno budeme mít černé na bílém v analýze, vydáme se za hygienou a budeme jednat, jednat, jednat... Brzy už snad bude takové darování běžnou praxí, stejně jako v jiných státech světa. ⁠Pomoci by tomu měla i technologická platforma, na které plánujeme pracovat - ta zefektivní komunikaci mezi jídelnami a charitami.

Novinky můžete sledovat na webu: https://zachranjidlo.cz/darovani-jidla-setri-klima/

Pokořili jsme první metu a jedeme dál!

25. 09. 2021

❤ Děkujeme za vaši podporu! Cílovou částku jsme vybrali a rozhodli jsme se pokračovat dál. Proč?

Každá další vybraná koruna nám pomůže při vývoji speciální aplikace, díky které spolu budou jídelny i charity mnohem snadněji komunikovat. Třeba v Portugalsku podobná apka zachránila už 16 milionů porcí!

✅ Peníze, které jsme vybrali doposud, využijeme na vyzkoušení převozů jídel podle různých scénářů. Na základě jejich vyhodnocení sepíšeme jasný manuál, jak bezpečně darovat hotová jídla v České republice. Aplikace pak posune celý proces ještě o kus dál.

Partneři sbírky 3

Karel Janeček - obecně

Patronem sbírky je matematik a vizionář Karel Janeček.

Nadační fond pomoci

Sbírku podporuje Nadační fond pomoci a násobí příspěvky zlatým řezem.

NF Propolis33

Patronkou sbírky je Lilia Khousnoutdinová a Nadační fond Propolis33.

Sbírku již podpořilo 331 dárců

Sbírku již podpořil Nadační fond pomoci částkou 21 000 Kč.

Nadační fond pomoci každý příspěvek navyšuje poměrem zlatého řezu, až do celkové hodnoty podpory 21 000 Kč.

100 Kč — Anonymní dárce před rokem

100 Kč — Anonymní dárce před rokem

139 Kč — Anonymní dárce před rokem

„Dobrou chuť přátelé “
252 Kč — Romča před rokem

252 Kč — Anonymní dárce před rokem

252 Kč — Anonymní dárce před rokem

500 Kč — Anonymní dárce před rokem

777 Kč — Anonymní dárce před rokem

500 Kč — Anonymní dárce před rokem

252 Kč — Anonymní dárce před rokem