Podpora se dostaví!


Překonejte předsudek, že na sbírku nebudete mít čas, a zažeňte myšlenku, že vašemu příběhu nikdo nepomůže. Podpora se dostaví! Vzkaz od maminky malého Nicolase míří ke všem, co váhají říct si o pomoc. Ivana Úblová s těmito obavami před třemi lety také bojovala, nakonec ale pro svého nemocného syna vybrala 183 339 korun.

Když se Nicolas narodil, lékaři připravovali rodinu na to, že bude chlapec do konce života ležet, v lepším případě se posadí na invalidní vozík. Maminka se však s takovou perspektivou nesmířila. V době, kdy sbírka běžela se Nicolas pohyboval pomocí chodítka. Díky operacím, péči a rehabilitacím dnes chodí. A právě na potřebné rehabilitace přispívali i dárci.

„Na začátku jsem si říkala, že sbírku nemůžu zvládnout. Nikdy jsem nic takového nedělala, nejsem grafik, ani nemám webové stránky. Neměla jsem ponětí, kdo by mi mohl podat pomocnou ruku,“ popisuje Ivana první pocity. Založení sbírky bylo z počátku nepředstavitelné. Roli v tom hrála zejména náročnost péče o Nicolase, který velkou část života tráví v nemocnicích, rehabilitačních ústavech a lázních.

Zlom přišel v okamžiku, kdy oslovila známé v práci. Postupně se začali objevovat další lidé, kteří byli ochotní pomoci. Společnými silami sbírku spustili. Vše mělo pomalý start. Pomohla až aktivita na sociálních sítích. Skvěle zafungovalo, že lidé začali Nicolasův příběh sdílet. Za mnohem důležitější ale Ivana považuje osobní kontakt s dárci. Společně s chlapečkem se vydala například do místní školy a do sportovního klubu, kde sbírku podpořili charitativní akcí.

„Sbírka neběžela sama, musela jsem oslovovat firmy, jednotlivce i známé osobnosti. To, že Nicolas potřebuje pomoc, mě však drželo. Po nocích jsem telefonovala a sdílela náš příběh.“

Sbírka běžela z plánovaných 3 měsíců téměř třičtvrtě roku. Cílová částka byla 262 000 korun, nakonec se podařilo vybrat 183 339 korun. Přestože se nepovedlo dosáhnout úplného cíle, Ivana sbírku hodnotí úspěšně. Šedesát jedna dárců společně s Karlem Janečkem se totiž zasloužili o čtyři měsíce rehabilitací, o nákup pomůcek na chůzi a další zdravotní pomůcky pro Nicolase. Pomohli mu tak na cestě za snem postavit se na nohy!