#7 z dvanáctera pro lepší CSR. Zapojte zaměstnance


Toto není příběh z „času mýtů a legend“, ale reálná zkušenost jedné manažerky z korporátní společnosti. Rozjetá kariéra, pracovní úspěchy, férové ohodnocení a možnost dále růst. Ale pak jako by to najednou ztratilo smysl, chuť pracovat byla tatam. Syndrom vyhoření v dnešní době může potkat prakticky každého. Dostat se zpátky paradoxně pomohla „práce navíc“ – pro firemní CSR projekt.


Dnes už je poměrně běžné, že firmy dávají svým zaměstnancům například příležitost, aby sami navrhovali, kdo by se měl stát příjemcem firemní pomoci nebo jakým směrem by se měly CSR aktivity ubírat. Zapojení zaměstnanců může být ale podstatně větší. Některé firmy umožňují pracovníkům, aby se třeba jeden den v měsíci mohli věnovat čistě jen práci pro neziskové organizace, vyráželi do terénu, vyzkoušeli si zkrátka něco nového.

Mnozí korporátní manažeři oceňují, když do svého portfolia pro zpestření práce dostanou i vedení CSR projektů. Lze tak efektivně předcházet syndromu vyhoření ze stereotypní práce a naopak podpořit naplnění z pomoci druhým. Efekt na firemní kulturu je v tomto ohledu mimořádně přínosný.

A i když taková práce není jejich denní chleba, ruce navíc se v charitativní oblasti hodí vždycky. Pro neziskové organizace může být navíc velmi cenné, že získají know-how zkušených odborníků z jiných oblastí, které mohou zužitkovat zase při svém fungování. Je to win-win situace pro všechny.