Štědromocná sbírka pomáhá


Zdolali jsme první milník naší Štědromocné sbírky. DĚKUJEME! Prvních 270 000 Kč míří do 3 rodin pečujících. Společně můžeme řetěz pomoci zase o něco prodloužit. Jdete do toho s námi?

Příběhy pečujících, které jste podpořili 

O Kubíka se starám už 37 let

Jana Muráriková je v roli pečující už 37 let. Když se její syn Kuba narodil, nedýchal a vážil jenom 1,2 kg. Od narození ho trápilo postižení dolních i horních končetin. Nezdařená operace pak navždy rozhodla o tom, že Kuba zůstane na vozíčku.

Kuba se bez pomoci se neposadí, nevyčistí si zuby, ani se nenapije. Vše je na rodičích, kteří jsou v důchodovém věku. Byt, ve kterém Kuba žije, je přizpůsobený tak, aby maminka mohla co nejvíce šetřit své fyzické síly. V koupelně je ale stále klasická vana. Pojďme mamince splnit přání a vybrat peníze na sprchový kout. Náklady na něj jsou 80 tisíc korun.

Sílu si půjčujeme se Šošankou vzájemně

Alena Černá je maminka 5 dětí. Jako lékařce je jí péče blízká, nikdy by ji ale nenapadlo, že jednou bude její dítě odkázané na její pomoc trvale.

„Nejmladší dceru Šošanku jsem tehdy našla na hladině jezírka hlavičkou dolů. Byla jsem přesvědčená, že se do pár vteřin rozkašle a rozpláče. Namísto toho jsem pořád nemohla nahmatat pulz, neslyšela jsem tlukot jejího srdíčka,“ vzpomíná na těžké chvíle. Holčičku se podařilo zachránit, potřebuje ale nepřetržitou přítomnost druhých. S tím Aleně pomáhají děti a Šošanina babička, které je 81 let.

Pojďme celé rodině odlehčit a vybrat finance na asistenci. Hodina stojí 130 Kč, zaplatíme jim jich 777. Co vy na to?

Manželce jsem slíbil, že se o ní postarám

„Pořád se milujeme, i když si někdy nadáváme,“ popisuje svůj vztah s manželkou Ladislav Kytka. To, že je nemocná, věděl od samého začátku. Spinální svalová atrofie o sobě dala bohužel vědět dříve, než čekal. Ladislav musel skončit v práci, aby zůstal se svou milovanou ženou doma.

Marta je napojená na domácí umělou plicní ventilaci. Ladislav se musel naučil, jak přístroj správně obsloužit, třeba vyměnit speciální filtry. A právě tuhle nezbytnou součástku, přestala pojišťovna proplácet. Nárok mají na jeden filtr denně, potřebují přitom 3. Nebojte Kytkovi, zásoba filtrů na 1 rok bude brzy na cestě!

ERIKA. Vychovává sama 5 dětí, jedna dcera má postižení

Erika je samoživitelka s 5 malými dětmi. 6letá dcerka Lilien má mentální postižení a potřebuje celodenní péči. Je na plenách a projevuje se i agresivním chováním, což komplikuje každodenní činnosti. 

Maminka je nyní na péči sama. Pracovala jako expedientka v pekárně, kvůli zdravotnímu stavu dcery však musela svoji práci opustit. Finančními prostředky na odlehčovací službu a asistenci pro Lilien jí pomůžeme znovu nastoupit do práce.