Nora Fridrichová a znesnáze21 pomáhají dětem samoživitelů s online výukou


Začalo to příspěvkem na Facebooku a pokračuje stovkami obdarovaných rodin, které mají na obstarání příjmu jen mámu nebo tátu. Novinářka Nora Fridrichová začátkem října oslovila samoživitele s nabídkou, že může předat deset notebooků pro distanční výuku. Na čísle deset se ale počet nezastavil. Nora Fridrichová se spojila s platformou znesnáze21 a s přispěním dárců se podařilo získat už desítky počítačů a vybrat prostředky pro pořízení stovek dalších. Díky iniciativě už se první děti učí online, za dalšími stroje míří. Lidé dosud přispěli přes 1 milion korun.

S příchodem koronavirové krize se sociální a ekonomická situace tisíců rodin samoživitelů výrazně zhoršila. Řadě z nich scházejí prostředky na nejnutnější výdaje, natož pak na pořízení počítačů pro distanční výuku. Mám radost, že Češi a v tuzemsku působící společnosti opět projevili velkou ochotu pomáhat a sbírka se úspěšně rozběhla,“ říká organizátorka sbírky Nora Fridrichová. 

Vedle rychlé pomoci si sbírka zakládá i na důkladném ověřování žádostí, aby se zamezilo případným podvodům a darované počítače pomohly skutečně tam, kde je třeba. Žadatelé potřebují doporučení třídního učitele nebo sociálního pracovníka. Do spolupráce s vytipováváním příjemců se zapojily i další neziskové organizace, například Nadační fond Vrba, který pomáhá ovdovělým rodinám.

Ozývá se mnoho učitelů, kteří nám dávají tipy na děti, kterým by počítač umožnil zapojit se do vyučování. Je vidět, že jim na vzdělávání jejich žáků skutečně záleží. Ukazuje to ale mimo jiné i na smutnou skutečnost, že ani půl roku od vyhlášení prvního nouzového stavu nemají všechny děti možnost distančního vzdělávání,“ dodává Nora Fridrichová.

Do sbírky se vedle dvou stovek jednotlivých dárců zapojilo i několik společností, darovat 500 notebooků včetně internetového připojení slíbila například společnost T-Mobile, Alza věnovala 50 počítačů a nabídla slevu na pořízení dalších. Společnost Gebrüder Weiss věnovala 50 tisíc korun a zajistí zdarma i dopravu notebooků příjemcům. Sto tisíc korun přispěl Nadační fond Martiny a Tomáše Krskových, desetitisícové částky poslalo několik dárců i anonymně.

Díky našim skvělým dárcům rychle pomůžeme dětem ze stovek ohrožených rodin, které se dnes potýkají s existenčními problémy. Díky notebookům se budou moct nejen vzdělávat, ale zůstanou i v kontaktu se svými učiteli a spolužáky, což je pro ně z hlediska sociálních kontaktů mimořádně důležité,“ dodává Čestmír Horký, ředitel Nadačního fondu pomoci Karla Janečka a platformy znesnáze21.

Jde už o druhou sbírku pro samoživitele, kterou Nora Fridrichová na platformě znesnáze21 spustila. Na jaře se ve sbírce na nákupy pro rodiny samoživitelů vybraly bezmála čtyři miliony korun. Za darované finance se potřebným rodinám nakupují základní potraviny nebo drogerie.