Založit úspěšnou sbírku je snazší, než myslíte

Nina, Hanka, Soňa. Kromě toho, že jsou to sympatické dámy a velké bojovnice, je spojuje také to, že ve své složité životní situaci potřebovaly pomoc okolí a založily si sbírku na znesnáze21. A ještě jedno mají společné – jejich sbírky byly mimořádně úspěšné, především rychlostí, s jakou se potřebné prostředky podařilo vybrat.

Věříme, že následující tipy, které vycházejí z reálných zkušeností, inspirují i vás. A vaše sbírka tak dosáhne rychle cílové částky. Vše navíc klidně zvládnete během jednoho dne.

1) Překonejte ostych a řekněte si o pomoc. Je to úplně normální. Mnozí mají pocit, že jsou na svůj problém sami, ale pak jsou mile překvapeni, kolik lidí jim nabídne pomocnou ruku. Desítky úspěšných sbírek a tisíce dárců na znesnáze21 to potvrzují.

2) Popište svůj příběh vlastními slovy. Osobitý text a upřímnost pomáhají, není třeba hrát si na literáta. A pokud jen těžko hledáte slova, rádi vám s textací sbírky pomůžeme.

3) Připojte fotky nebo videa. Dnes i na většinu běžných mobilních telefonů natočíte kvalitní video-vzkaz nebo pořídíte fotky, které můžete ke sbírce připojit. Obrázek často řekne víc než slova a sbírkám to velmi pomáhá.

4) Dejte o sbírce vědět. Téměř všichni máme účty na sociálních sítích. Dejte o sbírce vědět prostřednictvím Facebooku nebo Instagramu. Jste-li aktivní třeba na diskusních fórech nebo v jiných komunitách, obraťte se i na ně. Šiřte informace o sbírce ve svém okolí a mezi známými, to je nejlepší místo, kde začít. Znesnáze21 umožňuje darovat peníze elektronicky, a to klidně i anonymně, pro řadu dárců je příjemnější věnovat peníze někomu ze známých takto než tváří v tvář.

5) Ve dvou (a více) se to lépe táhne. Poproste někoho ze svých blízkých, aby vám se šířením informací o sbírce pomohl.

6) Nebojte se médií. Plně respektujeme, pokud někdo nechce o citlivých tématech s novináři mluvit. Potvrzuje se nám ale, že medializace sbírku často raketově nastartuje a pomůže rychle dosáhnout cílové částky.

7) Komunikujte s dárci v průběhu sbírky. Dárci vám přispěli, protože vám chtějí pomoct, budou mít radost, když jim dáte vědět, jak se vám daří. V rámci sbírky můžete posílat aktuální vzkazy, když se vám podaří dosáhnout „mety“ z cílové částky, nebo když vás třeba „jen“ potěší některé ze vzkazů.

Těchto 7 bodů je základ pro úspěch a dají se zrealizovat během jediného dne. Pro sbírku toho můžete udělat samozřejmě i víc, podrobnější návod najdete zde. Držíme vám palce a jsme tu pro vás, abychom vám se sbírkou pomohli. Nejste na to sami!